2023 Yılında "En İyi Türk Tenisçi" Zeynep Sönmez

[adinserter block="9"]
Son Güncelleme: 10 Kasım 2023
HABERİ PAYLAŞ:
Tahmini Okuma Süresi: 4 dakika

Zeynep Sönmez 2022 yılının sonlarına doğru yaptığı çıkışla bu yıl kariyer sezonu geçireceğinin işaretlerini vermişti. Tahminleri boşa çıkarmadığı 2023 yılında Wta klasmanında ilk 150'ye giriş yaparak bu yıl Türk tenis severler için heyecan yarattı. İvmesini arttıracağı ve tenisini daha da yukarı çıkaracağına inancımız tam. Gelin Zeynep Sönmez'in kariyer yılı 2023'te neler yaşandı hatırlayalım.

Zeynep Sönmez Milliyet Gazetesine verdiği röportajda 2023 başındaki hedefim, 2024’teki grand slam turnuvalarına katılabilmekti diyor. Temsilcimiz bu seneyi öyle verimli geçirdi ki 2024'ü beklemeden ilk slam tecrübelerini yaşadı. Sönmez'in yıllar içerisinde klasman gelişimi şu şekilde: (Yıl sonu sıralaması)

2017 - 1208

2018 - sıralaması yok

2019 - 663

2020 - 628

2021 - 531

2022 - 345

Zeynep Sönmez bu yıl klasmanda 146 numaraya kadar yükseldi ve Türk tenisinde ilk 150'ye giren 4. Türk raket olmayı başardı. 

Ocak ayında yükseliş başladı

Yıla Estonya'daki W40 turnuvalarıyla başlayan temsilcimiz bu turnuvaların ilkinde yarı final oynadı. Hemen sonraki hafta oynadığı aynı seviye ikinci turnuvada elemelerden gelerek en büyük tekler şampiyonluğuna ulaştı. Özellikle ikinci haftada Wickmayer, Paquet ve finaldeki Hruncakova karşısındaki galibiyetleri oldukça etkileyiciydi. Bu iki turnuvadan kazandığı puanlar onu klasmanda ilk 300'e soktu. Belki de bundan daha önemlisi turda önemli isimlere karşı mücadele edebileceğini görmesiydi. Sönmez'in ocak ayındaki iyi sonuçları ayın son haftasında da devam etti. 

W60 Andrezieux-Boutheon turnuvasındaki Bara ve Andreeva galibiyetleri ilk 250'ye yükselmesini sağladı. Bu turnuvanın çeyrek finalinde ITF turunun en güçlü isimlerinden Snigur'u elinden kaçırdı.

Mart ayında elemelerden geldiği Astana W60 turnuvasında da çeyrek final gördü. Bu turnuvanın ana tablosunda bu yıl adından sıkça söz ettiren Akugue ve Gorgodze galibiyetleri öne çıktı.

Nisan ayında Billie Jean King Cup'ta Milli Takımımıza iki galibiyet kazandıran Sönmez, Galfi karşısında elde ettiği galibiyetle ilk kez ilk 100'de yer alan bir isme karşı galibiyet aldı. Bu ay içinde İstanbul W60 ve Bellinzona W60 turnuvalarında çeyrek final gören Sönmez için slam elemeleri iyice yaklaşmıştı.

Haziran ayında çim kortla tanışma

Zeynep Sönmez kariyerinde daha önce çim kortta hiç maç yapmamıştı ve Wimbledon elemelerine katılmasının kesinleşmesiyle çim kort hazırlıkları için Britanya'ya geçti. Surbiton W100 turnuvasına elemelerden katılan temsilcimiz ev sahibi ülkeden Read ve Banks'ı eleyerek ana tabloda Priscilla Hon karşısına çıktı. Bu maçı kazanarak kariyerindeki ilk çim kort ana tablo galibiyetini elde eden Sönmez ikinci turda bir kez daha Snigur'un karşısına çıktı. Özellikle ikinci setinde oldukça iyi bir performans gösteren temsilcimiz üç sete giden maçtan galibiyet çıkaramasa da ilk kez oynadığı bu zemine oldukça etkileyici bir başlangıç yaptı.

Sıradaki turnuva Hollanda'daki 's-Hertogenbosch turnuvasıydı. Çim korttaki Wta seviyesindeki bu turnuvanın elemelerinde Makarova ve Vickery galibiyetleri ile dikkatleri üzerine çeken temsilcimiz adını ana tabloya yazdırmayı başardı. Ana tablo ilk turunda ilk kez bir Grand Slam şampiyonu ile oynadı: Bianca Andreescu. Oldukça iyi mücadele ettiği bu maçta Andreescu'yu oldukça zorlayan Sönmez maç sonrası soyunma odasında Grand Slam şampiyonundan hak ettiği övgüleri alıyordu.

Ve slam defteri açılıyor

Zeynep Sönmez ilk slam tecrübesini Wimbledon elemelerinde yaşadı. Oldukça heyecan yaşadığı ilk maçında Papamichail'e üç sette kaybederek istediği slam açılışını yapamadı.

Temmuz ayında bir Wta ana tablosu daha

Zeynep Sönmez Wta Hamburg 250 elemelerinde Sharma ve Brancaccio galibiyetleri ile ana tabloya kaldı. Ancak ilk turda Bernarda Pera'ya üç sette mağlup olarak toprak zemindeki bu turnuvaya veda etti.

Zeynep Sönmez'in bu yıl iyi geçirdiği bir başka turnuva Kozerki W125 turnuvasıydı. Jakupovic, Sramkova ve Akague gibi bu turun önemli isimlerini geçerek yarı finale yükseldi. Yarı finalde Ukraynalı genç yıldız Yastremska karşısında iyi bir performans gösterse de bu çaba final için yeterli olmadı: 7-6, 6-4

İkinci slam tecrübesi Amerika Açık'ta

Elemelerin ilk turunda Wta turun önemli isimlerinden Greet Minnen ile eşleşen temsilcimiz bu slam yolculuğunu da ilk turda tamamladı. Ancak Minnen gibi Wta tecrübesi yüksek bir oyuncuya karşı üç sete giden maçta iyi bir mücadele ortaya koydu.

Yılın zirvesi Ljubljana'da geldi. Turnuvada sırasıyla Oliynykova, Ruzic, Kawa ve Zidansek'i mağlup ederek kariyerinin en büyük finaline yükseldi. Özellikle ev sahibi ülkeden Roland Garros yarı finalisti, eski 22 numara Zidansek galibiyeti kariyerinde şu ana kadarki en önemli galibiyetlerinden biri oldu. Final maçında Ribera'ya mağlup olan Sönmez Wta seviyesindeki ilk şampiyonluğunun bir adım gerisinde kaldı. Ancak Ljubljana W125 turnuvası Sönmez'in kariyer ilerleyişinde çok önemli bir nokta olacak. Toprak zemindeki bu turnuvayla adını iyice duyurmaya başlayan temsilcimiz turnuva sonunda klasmanda 146 numaraya yükselerek kariyer rekorunu bir üst basamağa çıkardı. 

Bu sezon 79 maç oynayan Sönmez bunların 54'ünde kazanan taraftaydı. Bu sezon en çok maç kazanan Türk tenisçi olan Sönmez özellikle toprak kortta ve sert kortta %70 galibiyet oranına sahip. 

Zeynep Sönmez bu sezon gösterdiği performansla ve elde ettiği başarılarla Türk tenisinin öncü ismi oldu. Bu yıl yaşattığı heyecanın yeni sezonda artarak devam etmesini bekliyoruz. Zeynep Sönmez ve koçu Mert Ertunga'nın yeni sezonda bizleri daha büyük başarılarla sevindireceğine inancımız tam.

Bu yıl Türk Tenisinde "Yılın Tenisçisi" Zeynep Sönmez.

[adinserter block="9"]
4.7 3 oy
Haber Değerlendirmesi
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

Benzer Haberler

magnifiercross